Sevärdheter

Växjös konserthus

Växjö konserthus är en mycket vacker byggnad. sevärdhet i VäxjöKonserthallen ligger i en oas mitt inne i centrala Växjö vid namn Teaterparken. Bakom konserthusets design ligger arkitekterna Henrik Jais-Nielsen och Mats White. Konserthallen började byggas 1989 och invigdes 1991. Konserthuset består av många olika avdelningar. Här finns den stora Christina Nilsson salen och flera mindre salar. Utbudet av konserter är stort och här kan man också få lyssna på stå upp komiker i den mindre salen av nattklubbskaraktär.

Utvandrarnas hus

Utvandrarnas hus i Växjö är en stor byggnad som bland annat rymmer utställningar, arkiv och bibliotek. Här kan man lära sig mycket om den stora utvandringen från Småland till fram för allt det stora landet i väster, Amerika. Utvandrarnas hus ligger som sig bör på Wilhelm Mobergs gata i Växjö.

Utvandringen till Amerika började i början av och mitten av 1800-talet, men vid denna tidpunkt var antalet människor som reste över till det nya hemlandet inte så stort. Den stora utvandringen kom i gång i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Många människor hade det fattigt i Småland vid denna tidpunkt och de som redan rest till Amerika skrev brev hem, om hur fantastiskt Amerika var. Kanske överdrev de fördelarna ibland, men följden blev att många torpare lämnade sina små fattiga stugor och startade sitt stora äventyr. Man avreste för det mesta från Göteborg och bytte sedan båt i England inför den långa resan över Atlanten. De människor, som var bland de första som reste till Amerika fick ibland tillbringa 3 månader på båten och ofta var det i lastrummen de fick husera. Många dukade under på Atlanten och kom aldrig fram till Amerika. De allra flesta svenskar som överlevde resan med Amerikabåtarna bosatte sig i trakterna kring Chicago.

Kommentarer är stängda, men trackbacks och pingbacks är öppna.