Nöjen

Glasriket

Inte långt från Växjö finner vi Glasriket i Småland. I detta område finns inte mindre än 15 glasbruk och här kan man vandra omkring och se de stora konstnärerna arbeta. Om man besöker Växjö bör man avsätta någon dag för att besöka detta rike. Här kan man naturligtvis handla glaset som tillverkas i Glasriket. I området ligger bland annat de stora välkända glastillverkarna Orrefors och Kosta Boda. nöje i VäxjöGlasbruken förlades till detta område eftersom det här fanns stora skogar som kunde bidra med ved. Vedåtgången är stor när man måste elda mycket för att smälta glaset.

Kosta glasbruk startades av Anders Koskull och Stael von Hollstein under 1700-talet och är det äldsta av glasbruken. Under 1800-talet började man satsa på att anlita konstnärer för att designa glas. Detta blev starten på en verksamhet som kom att bli berömd i hela världen. En stor konstnär som designat och arbetat för Kosta är Gunnar G:son Wennerberg. I dag är, för att nämna några, konstnärerna Göran Wärff och Ulrika Hydman-Wallien verksamma i företaget.

Orrefors glasbruk startades på 1800-talet och namnet kommer av att det var vid en sjö vid namn Orranäsasjön bruket anlades.

Aqua Mera

Växjö har ett äventyrsbad som tillhör de största i Sverige. I denna hall bubblar det och sprutar vatten överallt. Här är det varmt och gott i luften och vattentemperaturen är cirka 30 grader. Man kan, om man vill simma ut i det fria och inomhus finns också en liten strand. Här finns mängder av vattenrutschkanor att prova på, varav en bana vid namn Vildforsen kanske är den häftigaste. Här får inte de minsta barnen åka. Man måste vara minst 140 centimeter lång för att få tillträde till Vildforsen.

Inom anläggning finns även en 25-meters bassäng för motionssim. Den som tycker om att uppleva annorlunda bad- och relaxäventyr kan prova på att bada bastu och hoppa i en kallvattenbassäng. I Aqua Mera finns även ett “romerskt bad”. Badanläggningen ligger på Kampastigen i Växjö.

Kommentarer är stängda, men trackbacks och pingbacks är öppna.